Počela izgradnja dve male hidroelektrane kod Nove Varoši

Bez autora
Sep 08 2012

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović otvorila je radove na izgradnji malih hidroelektrana “Rečica” i “Crkvine” na reci Bistrici kod Nove Varoši. Hidroelektrane “Crkvine” i “Rečica” proizvodiće godišnje približno 11 miliona kilovat-časova električne energije, a ukupna vrednost investicije iznosi oko 3,25 miliona evra, pri čemu proizvodnja električne energije u obe HE treba da počne narednog proleća. Srbija nema dovoljno struje i resorno ministarstvo će na svaki način podržati ozbiljne investitore u toj oblasti, posebno one koji su zainteresovani za ulaganje u obnovljive izvore energije. U poslednjih šest godina u Srbiji je izdato više od 100 energetskih dozvola. Resorno ministarstvo će ovih dana početi njihovu reviziju kako bi se, pre svega, utvrdilo koliko su potencijalni investitori spremni da interesovanje pretoče u kilovat-časove neophodne energije.

Počela izgradnja dve male hidroelektrane kod Nove VarošiMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović otvorila je danas radove na izgradnji malih hidroelektrana “Rečica” i “Crkvine” na reci Bistrici kod Nove Varoši.

Hidroelektrane “Crkvine” i “Rečica” proizvodiće godišnje približno 11 miliona kilovat-časova električne energije, a ukupna vrednost investicije iznosi oko 3,25 miliona evra, pri čemu proizvodnja električne energije u obe HE treba da počne narednog proleća.

Mihajlović, koja je sa predsednikom opštine Nova Varoš Dimitrijem Paunovićem položila kamen temeljac za izgradnju HE “Crkvine”, istakla je da Srbija nema dovoljno struje i da će resorno ministarstvo na svaki način podržati ozbiljne investitore u toj oblasti, posebno one koji su zainteresovani za ulaganje u obnovljive izvore energije.

Ona je saopštila da je u poslednjih šest godina u Srbiji izdato više od 100 energetskih dozvola i napomenula da će resorno ministarstvo ovih dana početi njihovu reviziju kako bi se, pre svega, utvrdilo koliko su potencijalni investitori spremni da interesovanje pretoče u kilovat-časove neophodne energije.

Prema njenim rečima, cilj revizije jeste da investicije budu što efikasnije i da se što pre dođe do novih energetskih objekata i što više električne energije koja je potrebna Srbiji.

Ministarstvo energetike će, kako je navela, vrlo brzo preuzeti obavezu prikupljanja neophodne dokumentacije za potrebe potencijalnih investitora kako bi im se ostavio što kraći rok za donošenje odluka o početku izgradnje novih kapaciteta u proizvodnji struje.

Mihajlović je naglasila i da će do kraja ovog meseca Ministarstvo objaviti plan prioritetnih investicija u energetici Srbije, pri čemu je cilj da se iskoriste svi mogući obnovljivi izvori energije, posebno biomase, ali i da se toplane prilagode za to da koriste ekološka goriva umesto mazuta, gasa i uglja. Toplane bi na taj način bile 30 do 40 posto efikasnije, i proizvodile bi i toplotnu i električnu energiju.

Ona je navela da bi se na vodotokovima u Srbiji mogao izgraditi veliki broj malih hidroelektrana ukupnog kapaciteta 455 megavata, što je ravno potrošnji Beograda u toku jednog meseca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik